Kategorier
Hus & have

Hvad er en vandskuring

Hvis murværket er blevet gammelt at se på, kan det være en god løsning at vælge vandskuring. Du skal dog være helt sikker inden du får det vandskuret, fordi der er ingen vej tilbage når først det er blevet vandskuret. Vandskuring af huset vil genoplive husets facade, og så det til at se helt nyt og moderne ud.

Hvad er vandskuring?

Vandskuring udføres ved at man trækker et tynd lag filtsning på facaden. Det bliver også kaldt filtsning eller tyndpuds. Når laget et trykket på skal man vente til at det er tilpas tør, for så at køre det sammen med et filtsebræt. Man skal dog være yderst opmærksom på at det ikke tører for meget, fordi så står den ikke til at redde og man må starte forfra. Det giver et rigtig flot og moderne udtryk, for foretrækkes at mange husejere. Det er den meste anvendte form for facaderenovering i Danmark, sammen med omfugning. Murstenen bliver helt dækket, men man ville stadig kunne se murstens mønsteret inden bagved. Hvis man vil skjule murstenene helt, skal man have væggen fuld pudset. Forhen vandskurede man ved at køre det tynde mørtellag af med en våd mursten. Det giver dog et noget mere “råt” udtryk hvor man kan se murstenen hist og her.

Den oprindelige måde at vandskure på foregår ved, at den overskydende mørtel skures af med en våd mursten, men i dag bruges begrebet lidt i flæng om metoder til at få mørtel af igen med. Det kan være vandskuring, filtsning, sækkeskuring og berapning, hvor du anvender henholdsvis en massiv våd mursten, et filtsebræt, en tør jutesæk eller en våd hvidtekost. Resultaterne minder om hinanden, men de har alligevel hver deres forskelle i udtryk og overflader.

Hvordan udføres vandskuring?

Inden man kan gå i gang med vandskuring skal man sikre sig at facaden er i en tilstand hvor vandskuringen har de bedst forudsætninger for at holde optimalt. Der må ikke sidde maling på facaden, for så kan det forhindre tyndpudsen i at hæfte optimalt. Andre skader, såsom sætningsrevner, ødelagte mursten eller løs puds, skal også udskiftet, så man får en god, fast og stærk bund til vandskuringen. 

Er vandskuring et gør det selvprojekt?

Vandskuring er bestemt ikke et gør det selv job. Der er mange ting der kan gå galt, og man skal have prøvet det en del gange før det bliver godt. Det er en proces der tørre rigtig hurtigt, derfor har man ikke så meget tid til at fedte rundt og rette til. Når først man har kørt laget på, har man kun ganske kort tid til at køre det sammen. Man må heller ikke køre det sammen for hurtigt, så risikerer man at man får murværket blottet hist og her. Med flere produkter skal man også være meget omhyggelig med hvor meget vand man blander i blandingen, ellers vil man få synlige plamager på facaden. Når man kører vandskuringen sammen, skal man være omhyggelig med ikke at bruge for våde filtsebrædder, det vil nemlig også blive meget synligt på facaden.

Dette skal du være opmærksom på når der vandskures

Det er meget vigtigt at vejret holder, når man skal vandskure facaden. Små dryp, eller mere regn, kan også efterlade mærker i facaden. En anden ting der også er vigtig er, at du må aldrig stoppe filtsningen midt på facaden. Stod kun ved indvendige og udvendige hjørner, ellers få du få nogle grimme og tydelige samlinger.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *